Óvatosságra inti a sportolókat a COVID fertőzés

 Kategória: Egyesület

Ősszel, amikor a csapatunk több tagja megfertőződött a koronavírussal, a Tagore Medical Centertől kaptunk segítséget. Akkor és azóta is rendszeresen tesztelnek bennünket, a fertőzött játékosok gyógyulását odaadó gondoskodással követték. A megnyugtató orvosi háttér elengedhetetlen egy csapat életénél, pláne ebben az elhúzódó COVID időszakban. Dr. Aradi Dániel főorvossal folyamatosan kapcsolatban vagyunk és rengeteg tanácsot, segítséget kapunk tőle. A kardiológust arról kérdeztük, hogy miért szükséges egy sportoló esetében a megszokottnál is komolyabb odafigyeléssel lenni a gyógyulás után is.
– Bár még mindig nem teljes az ismeret a koronavírus szövődményeiről, az viszont biztos, hogy hosszú ideig működik az emberek szervezetében. Azoknak a sportolóknak, akik átestek a fertőzésen, mennyi időt kell kihagyniuk a negatív tesztek után?
-A kihagyás ideje attól függ, hogy a kardiológiai vizsgálatok milyen eredményt igazolnak, és milyen tünetekkel vészelte át a sportoló a betegséget. Ha a kötelezően elvégzendő kardiológiai vizsgálatok mint az EKG, szívultrahang és a laborvizsgálatok teljesen negatívak, akkor tünetmentes vagy enyhe fertőzés esetén 2-3 hét kihagyás szükséges. Ha a sportoló jelentős tünetekkel vészelte át a COVID-ot, akkor a tünetek kezdetétől számítva 4-6 hét is lehet, ameddig a sportorvosi engedélyt visszakapja, és legalább 2-4 hétig pihenés szükséges. Természetesen ha a vizsgálatok szívérintettséget mutatnak, akkor a teljes gyógyulásig fel kell függeszteni a sporttevékenységet, ami egy szívizom- vagy szívburokgyulladás esetén fél év versenyzéstől eltiltással járhat. Örömteli, hogy bár korábban úgy tűnt, hogy a sportolókat jobban érintheti a szívizom-károsodás szempontjából a COVID, szerencsére a szívkárosodás kialakulása kifejezetten ritka.

– Aki tünetmentesen vészeli át a fertőzést, az mennyivel van könnyebb helyzetben?
– Attól, hogy a sportoló PCR pozitívvá válik, még akkor is ha nincs tünete, fertőzöttnek kell tekinteni és a fertőzöttség miatt a sportból ki kell emelni és el kell végezni a fertőzött egyénekre előírt vizsgálatokat. A tünetmentesség miatt ezek a sportolók kicsit hamarabb visszatérhetnek a sportba, mint az elhúzódó tünetes társaik.


– Akiről csak később, a gyógyulás után derül ki, hogy megfertőzte a COVID vírus, mennyire kell elővigyázatosnak lennie?
– Akinél valamilyen oknál fogva a tünetek jelentkezése kapcsán nem volt igazolt a COVID-fertőzés, és itt fontos megemlíteni, hogy a legpontosabb teszt az igazoláshoz a PCR, annál a tünetek elmúlásával a korábban lezajlott fertőzést az antitestek alapján be lehet azonosítani egy pár hónapig. Ilyenkor ha a sportoló kigyógyult belőle, és az antitestek alapján igazolódik a korábbi COVID fertőzés, akkor is indokolt ugyanazt a kardiológiai kivizsgálási protokollt elvégezni, mintha meglett volna a PCR szűrés, mert így folytathatja biztonságban a sporttevékenységet. Mivel a zajló fertőzés ideje alatt a legveszélyesebb a sportolás, a legkisebb tünetek jelentkezése esetén is fontos, hogy megtörténjen a szűrés.

– Egy fertőzött sportolót a vírus után meddig szükséges komolyabb orvosi megfigyeléssel utánkövetni?
– Ezerarcú tünetei vannak a fertőzésnek. Van akinek csak laborban kimutatható PCR teszt alapján a fertőzés ténye, de van akinek hosszú hónapokig elnyúló gyengeséggel, terhelhetőség-csökkenéssel egy úgynevezett long-COVID szindróma alakul ki. Sokaknál fennmaradnak a gyógyulás után is bizonyos tünetek, mint például a szaglás és ízérzés zavar. Az, hogy kit tekinthetünk teljesen COVID mentesnek, az egy hosszú követés után derül ki. Az biztos, hogy tünetes fertőzésen átesett sportolóknak a sportba való visszaállását a teljes sportorvosi és kardiológiai stábnak követnie kell, fokozatos, pulzuskontroll mellett megvalósuló terheléssel, pszichés és kardiológiai vezetéssel.

– Ha a sport oldaláról közelítjük meg a fertőzés visszaszorulását, akkor a legnagyobb kérdés, hogy mikor lehet ismét nézők előtt meccset játszani?
– Erre nagyon nehéz pontos választ adni. Már a második hullám idején reménykedtünk, hogy a nehezén túl vagyunk, de jött egy új vírusmutáns, ami a fertőzőképesség növelésével a korábbi járványmodelleket teljesen felborítva letarolta az országot. Nagyon bízunk abban, hogy a vakcinálás a vírusra fogékony korosztályban 1-2 hónapon belül megtöri ezt a tendenciát, visszaszorítja a harmadik hullámot és már nem indul el a negyedik hullám, mert az átoltottság és az átvészelt fertőzöttség aránya eléri az 50-60 százalékot. Az biztos, hogy az életünk nem lesz olyan, mint korábban, mert újabb virusvariációk is megjelenhetnek, amelyek a későbbiekben újabb fertőzésekért lehetnek felelősek. A zárt kapus meccseket talán már nyáron elfelejthetjük, de én azt hiszem velünk marad a fokozott odafigyelés, szűrés és nem hiszem, hogy a tömeges sporteseményeket maszkok nélkül tudjunk megrendezni idén.

Kapcsolódó hírek